Sinds 2011 organiseert het Gemeentelijk Platform Hoogspanning de verbinding tussen gemeenten die te maken hebben met problematiek rondom bestaande en nieuwe hoogspanningsverbindingen. Met steun van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vertegenwoordigt het Platform Hoogspanning de gemeenschappelijke belangen van de aangesloten gemeenten op het gebied van hoogspanningslijnen en de mogelijke gezondheidseffecten van elektromagnetische velden richting het Rijk en andere betrokken partijen. Hoe meer leden zich aansluiten hoe sterker de positie van de gemeenten binnen het Platform Hoogspanning.
De bestuursleden van het Platform Hoogspanning zijn Engbert Stroobosscher (Veenendaal, voorzitter), Rosemarijn Dral (Oostzaan) en Rene Tuijn (Zaanstad).
Belangrijkste thema’s in 2024
- Vertegenwoordiging van gemeenten rondom overheidsbeleid voor hoogspanningslijnen en gezondheidsrisico’s. Zo nam het Platform deel aan twee onderzoeken die door voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven waren ingesteld: de evaluatie van het voorzorgbeleid voor bovengrondse lijnen en het onderzoek naar de mogelijke uitbreiding van het voorzorgbeleid naar ondergrondse lijnen en ander bronnen van elektromagnetische velden. Op 21 april 2023 is het herijkte voorzorgbeleid voor magneetvelden in de elektriciteitsinfrastructuur in werking getreden. Het Platform Hoogspanning is nauw bij de totstandkoming betrokken geweest en houdt de werking in de praktijk nauwlettend in de gaten voor eventuele toekomstige aanpassing.
- Begeleiding van gemeenten bij het opzetten van een samenwerking met provincies voor het verkabelen of verplaatsen van hoogspanningslijnen.
- Alles rondom de uitvoering van de verkabelings- en uitkoopregeling.
- De contacten met TenneT voor aanpassingen aan het hoogspanningsnetwerk.
Succesvolle lobby uitkoop en verkabeling
De afgelopen jaren heeft het Platform Hoogspanning zich succesvol ingezet voor een goede uitkoop- en verkabelingsregeling voor gemeenten en daarbij intensief contact gehad met het ministerie, politici en media. Hierdoor zijn de kosten voor gemeenten voor beide regelingen flink lager uitgevallen.
IvCB
Het Haagse public affairs advieskantoor IvCB is gespecialiseerd in belangenbehartiging en voert het secretariaat van het Platform Hoogspanning. Ook verzorgt IvCB alle voorbereidingen en contacten met verschillende stakeholders, waaronder het Rijk, de provincies, politiek. De bestuurlijke verantwoordelijkheid loopt via de wethouders van de aangesloten gemeenten waarbij IvCB de ambtelijke ondersteuning verleent.
Bestuur
Het Gemeentelijk Platform Hoogspanning is een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid. De oprichtende partijen van de vereniging zijn de gemeenten Oostzaan, Veenendaal en Zaanstad.
Delen
Wat biedt het lidmaatschap voor uw gemeente?
- Vertegenwoordiging van collectieve belangen van gemeenten die te kampen hebben met hoogspanningsproblematiek.
- Lobby richting het Rijk en TenneT met betrekking tot de uitwerking van de regelingen Uitkoop en Verkabeling.
- Het platform biedt een kennis en informatiecentrum voor gemeentelijke hoogspanningsproblematiek.
- Begeleiding van gemeenten bij het opzetten van een samenwerking met provincies voor het verkabelen of verplaatsen van hoogspanningslijnen.
- Een netwerk van collega’s en bestuurders betrokken bij hoogspanningsproblematiek.
- Toegang tot de ledenvergadering.
Leden:
Gemeente Apeldoorn
Gemeente Best
Gemeente Breda
Gemeente Deventer
Gemeente Enschede
Gemeente Geertruidenberg
Gemeente Groningen
Gemeente Hattem
Gemeente Helmond
Gemeente Krimpenerwaard
Gemeente Leidschendam-Voorburg
Gemeente Nieuwegein
Gemeente Oegstgeest
Gemeente Oostzaan
Gemeente Overbetuwe
Gemeente Papendrecht
Gemeente Peel en Maas
Gemeente Raalte
Gemeente Schiedam
Gemeente Sliedrecht
Gemeente Veenendaal
Gemeente Zaanstad
Gemeente Zutphen